A hónapok beszédes nevei

  • 2011. február 22., kedd
  • Posted by eve

A hónapok beszédes nevei, melyeket sokan már nem is hallottak, nem ismerték, pedig valóban egy-egy szó milyen találóan jellemzi azt.....



Hónapok régi magyar nevei: Fergeteg hava, Jégbontó hava, Kikelet hava, Szelek hava, Ígéret hava, Napisten hava, Áldás hava, Új kenyér hava, Földanya hava, Magvető hava, Enyészet hava, Álom hava,

Amikor első alkalommal találkoztam hónapjaink magyar nevével egy naptárban, olvasás közben végig pergett előttem egy teljes év.

Láttam a hó fergeteget, ahogy végig száguld az utcákon, az olvadó jeget a folyón, a tavasz első óvatos virágait, a hűvös szél által borzolt réteket és legelőket.

Az éledő fákat és bokrokat, ragyogó smaragdzöldbe öltözködve, az életet adó áldott Nap aranysárga sugaraival borított virágos mezőket. A terméstől roskadozó gyümölcsösöket, az érett kalászokat amint a szélben lágyan hajladoznak.

Az aratókat a földeken, a frissen kaszált tarló illata betölt mindent. Gépek és ember szorgoskodnak mindenütt, s a kis magoncok félősen megbújnak a földben.

Az erdők tarka ruhába öltöznek, majd ruhájukat félősen a földre ejtik, és a vastag lombtakaró alatt, az új életről álmodik Földanyácskánk.

Régi magyar elnevezések

Január: Fergeteg hava
Február: Jégbontó hava
Március: Kikelet hava
Április: Szelek hava
Május: Ígéret hava
Június: Napisten hava
Július: Áldás hava
Augusztus: Újkenyér hava
Szeptember: Földanya hava
Október: Magvető hava
November: Enyészet hava
December: Álom hava

Segíts, hogy a feledés homálya ne rabolja el tőlünk, régi hagyományaink és múltunk tengernyi emlékét. Hiszen a múlt nélkül, nincs jelen és nincs jövő.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Add tovább

Ha velünk vagy és jó a kedved, másoknak is mutasd ezt meg...
ne tartsd meg magadnak, küld el a linket ismerősödnek!

Legyen szép napod!

Legyen szép napod!